dinsdag 2 januari 2018

Een gehaakt kussen als cadeauDaar zat ik dan, hard nadenkend waarmee ik die persoon een plezier kon doen.
Want dat je een ander niet iets moet geven wat je zelf leuk vindt, daar was ik allang achter.
Ik vind het ook niet fijn om een geforceerde dankjewel te horen.
Dus ik wou echt iets goeds kiezen.
Een (gehaakt) kussen kan iedereen wel gebruiken, maar hoe maak je dat wat persoonlijker?

Thema: natuur en rust


Doorheen het jaar had ik onbewust al inspiratie gesprokkeld.
Deze persoon leest graag boeken, houdt van de natuur én apprecieert mijn haakwerk.
Ze is stijlvol en gaf me de eerste keer dat ik haar ontmoette de indruk een rustig persoon te zijn.
Zou een zelfgehaakt kussen met een vogeltje er op dan niet het ideale cadeautje zijn?
Het raakt aan alle opgesomde punten, want met dat kussen erbij kan je gezellig zitten lezen.
Het vogeltje verwijst naar haar liefde voor de natuur en door de kalme kleuren is het stijlvol en past het bij haar persoonlijkheid.

Aan het werk dus!
De woensdag van de week voor Kerstmis moest ik er nog aan beginnen!
Gelukkig vond ik in een oud nummer van Simply Haken 05/2014 een patroon dat als basis kon dienen. En gelukkig heb ik een mooi voorraadje garen om uit te kiezen (zie je wel, een 'paar' bolletjes reservegaren komen altijd van pas!).


Foto's van het internet:Het lukte om het op zaterdag af te krijgen, 2 dagen voor Kerstmis.
Een deadline kan mij blijkbaar goed motiveren.
Naarmate ik vorderde, raakte ik er ook nog meer van overtuigd dat het een schot in de roos zou zijn.
En ik vond het zelf ook mooi, dus daardoor ging het haken pijlsnel.
Dat het huishouden even bleef liggen, dat nam ik er graag bij... ( Dus als jij ook eens een excuus zoekt om de was en de plas links te laten liggen... je weet het nu hé.)

Top of flop?


Dan slaat plots de twijfel toe.
Is dat nu wel genoeg?
Wat als ze liever effen kussens ziet?
Zou ik er nog iets anders bij doen?
Maar het was te laat, het was erop of eronder...

Dat moment dat ze dat pakje opendoet en oprecht glimlacht, dat is toch wel de allermooiste bevestiging die je kunt krijgen als creatieveling.
Van opluchting en dankbaarheid wil ik dan meteen nog 100 kussens gaan haken (maar het was toch wel veel werk, dus ik kon me goed beheersen).
Eind goed, al goed!

Herken je dit? Hoe pak jij dat aan als je iets wilt haken of breien voor iemand?Sigrid xrainbowhare

77 opmerkingen:

 1. Wat een geweldig kussen , word ik helemaal vrolijk van.
  Voor iemand anders wat haken? Ik maak vrijwel alleen maar voor anderen. Ja die twijfel herken ik wel. Maar meestal komt het goed.
  Geniet van de dag Manon

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Manon!
   Ik heb al veel gemaakt voor familie en vrienden, maar niet iedereen waardeert het even hard. Daarom maak ik de laatste tijd ook veel voor mezelf. Behalve dan af en toe iets voor iemand die echt waardering heeft voor handwerk. Anders is het zo zonde van de tijd en moeite hé. Ik denk dat er in België nog altijd over het algemeen iets minder van handwerk wordt gehouden als in Nederland bv. Jammer, maar misschien komt dat nog :-)

   Verwijderen
 2. Leuk zo'n kussen en ik ga dit stukje laten zien aan mijn man die steeds weer moppert waarom ik toch al die oude tijdschriften en restjes wol en stof moet bewaren!
  Iets maken voor een ander gaat bij mij ook altijd gepaard met zo veel twijfel. In de loop der jaren heb ik wel geleerd te luisteren naar de mensen om me heen als ik iets over mijn gehobby vertel; zo krijg je een redelijk goede indruk wie wel en wie niet gecharmeerd zal zijn van iets zelf-gemaakts.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, zeker laten zien aan je man, haha!
   En klopt, niet iedereen is gecharmeerd door handwerk. Vroeger wou ik iedereen overtuigen, maar nu steek ik mijn tijd liever in diegenen die het sowieso waarderen. Dan kun je er meteen ook nóg meer tijd en moeite in steken want dan weet je dat het niet voor niks is.

   Verwijderen
 3. Ik Vind dit prachtig, heb spijt dat ik z'on patroontje niet heb. Zou direct aan de slag gaan, 😃,😃

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het werd oorspronkelijk ontworpen door Amy Astle, misschien kun je op Ravelry of Pinterest eens zoeken? Er bestaan ook gelijkaardige ontwerpen. Ik zou zeggen; ik leen je mijn boekje eens, maar het telpatroon heb ik bewerkt met balpen, dus daar heb je niks meer aan :-)

   Verwijderen
  2. Dank u voor de tip, ga direct op pinterest zoeken😃

   Verwijderen
 4. Ooooo dit is gaaf!! Wat prachtig gemaakt. Ik ben gek van vogels 😀.
  Het is inderdaad altijd een beetje eng om veel tijd in een project voor een ander te steken. Wat als diegene het niet leuk vindt... of het in een boek beland. Als mijn intentie maar goed is denk ik dan maar.
  Ik wens je een mooi 2018.
  Liefs Lisa

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! En je hebt eigenlijk helemaal gelijk: het gaat om de intentie! En ik maak het misschien moeilijker dan het is... :-)

   Verwijderen
  2. Haha makkelijker gezegd dan gedaan hoor.

   Verwijderen
 5. Hey Sigrid,
  Wat een mooi kussen. Heel gaaf zo'n vogel.
  Ik haak eigenlijk alleen voor mensen waarvan ik weet dat ze het zullen waarderen en waarvoor ik iets kan bedenken natuurlijk. Voornamelijk voor mijn moeder maak ik graag dingen. Het is bijna een soort traditie voor mij: een gehaakt kleedje met moederdag, een sjaal met haar verjaardag en met kerst haha.
  Fijne dinsdag.

  Lieve groetjes,
  Emily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ja, jouw moeder zal wel één van jouw grootste fans zijn hé :-) Dat is ook het allerleukste, als je anderen kunt blijmaken met wat je haakt.

   Verwijderen
 6. Ik maak alleen voor mijn dochter cadeaus, omdat ik weet dat zij het waardeert, en ik haar smaak zo goed ken, dat ik nooit hoef te twijfelen of ik haar er wel een plezier mee doe.
  Je hebt een leuk kussen gemaakt hoor, fijn dat de ontvanger er blij mee is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, soms heb je 'makkelijke slachtoffers' om je haaksels aan te geven hé :-) Superleuk eigenlijk! Mijn dochter heeft nu de leeftijd dat ze mijn haakwerk niet echt apprecieert (puberteit) maar misschien komt dat nog terug!

   Verwijderen
 7. Ik vind hem heel mooi geworden! Tis altijd een beetje een gokje of iemand het mooi zal vinden, maar mensen die van handgemaakt houden, vinden sowieso de moeite die je erin stopte al geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Da's waar, die mensen weten hoeveel tijd en moeite zoiets kost hé.

   Verwijderen
 8. Wat een schitterend kussentje! Ik heb ook altijd wel die twijfel of ze het mooi zullen vinden, maar de meeste mensen vinden het al geweldig om iets zelfgemaakts te krijgen. Ze waarden de tijd en liefde die je erin gestoken hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Sophie! Ja, inderdaad, het gaat om de achterliggende gedachte en de moeite die je nam. Maar het zal mijn perfectionistisch kantje zijn, dat ik dan nog nét dat ietsje meer wil doen.

   Verwijderen
 9. Het kussen is echt mooi Sigrid. Haakte je met meerdere kleuren tegelijk? Dat wil ik ook nog eens proberen, pas even iets kleins geprobeerd. Fijn dat de ontvanger er blij mee is. En ja, twijfelen of het goed en mooi genoeg is doe ik zeker. Het blijft lastig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, inderdaad met meerdere kleuren tegelijk, maar geen tapestry-techniek. Je haakt heen en weer en het is dus wel even opletten met de draden aan de juiste kant te laten meelopen en al die bolletjes die in de war geraken. Maar het loont de moeite hé, het voelt als 'schilderen' met draad :-) Benieuwd wat jij maakte en nog gaat maken!

   Verwijderen
 10. MOOI! Met hoofdletters. Als iemand vooral van effen kussens houdt valt deze er juist mooi bij op ;) Maar alle twijfel bleek voor niets. Het was een schot in de roos zo te lezen. Ik snap je gevoel wel hoor. Mijn kaarten gaan vandaag de deur uit (hè hè). Is het wel genoeg, niet te fröbelen, ik had er graag nog iets bij willen schrijven maar dan ging het over de 50gr enz. Met het dichtplakken van de enveloppen is er geen weg terug. Ook bij mij geldt: De intentie is goed. Ik heb er hart en ziel ingestoken en ik hoop dat dat bij de ontvangers overkomt. Xx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. DANK JE (ook met hoofdletters)! Ja, meestal komt dat inderdaad wel over, maar ik doe soms een beetje te veel moeite misschien... Ik wou echt heel graag dat het kussentje niet in een hoek belandde. :-) Maar sowieso is dat zelden het geval bij mensen die handwerk appreciëren.

   Verwijderen
 11. Als het geen opdracht is (waar ik de kleuren nicht graag van zie - zoals grijs bv.) en ik echt vrije hand heb, dan vind ik dat helemaal niet zo moeilijk. En als je bovendien die persoon nog goed kent, de hobbies en de voorkeuren weet...
  Overigens, als ze dit heerlijke kussen nu toch niet zo graag meer zou hebben: ik neem het graag!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal de boodschap doorgeven: als ze het beu is, mag ze het aan jou geven :-) Dankjewel Marjan! x

   Verwijderen
 12. Inderdaad, iets haken voor een ander is altijd wel een beetje dubbel... Maar ik vind je kussen héél geslaagd. Mooi gedaan.
  Groetjes Sofie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat herkenbaar! Van het inleven in de persoon tot de onzekerheid en blijdschap en enthousiasme om voor heeeeeel veel mensen cadeautjes te willen maken :-)))
  Liefs,
  Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een geweldig persoonlijk cadeau. Wat heb je daar goed over nagedacht! Heel knap gedaan!
  En zo herkenbaar. Van sommige mensen weet je gewoon dat ze een zelfgemaakt cadeau heel leuk vinden. Het juiste kiezen valt niet altijd mee. Ik doe net als jij deed. Je uiterste best en er het beste van hopen. Maar wat is het dan dankbaar werken als het cadeau zo in de smaak valt. Leuk!
  Groetjes, Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Ilse. Jij bent al wat meer geoefend in dingen maken voor een ander hé, dat zijn ook altijd zo'n prachtig gepersonaliseerde kunstwerkjes!

   Verwijderen
 15. Ik vind het een prachtig kussen, maar ja, op het lezen na voldoe ik ook azn de omschrihving die je van de ontvanger geeft. Gelukkig heb ik due Simply haken hier ook liggen, dus wie weet.... Heel fijn dat jouw cadeau in de smaak viel, dat stimuleert om weer iets te maken voor een ander.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dus jou had ik er ook een plezier mee kunnen doen, hihi ;-)

   Verwijderen
 16. Wat een prachtig en weldoordacht kado! Ik zou mij gelukkig prijzen Sigrid, maar ik begrijp je twijfel goed. Het is iets heel persoonlijks wat je doet, je steekt er veel van jezelf in en er is altijd de angst om afgewezen te worden. Wat een mooi kussen, ik zeg een webshop!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je lieve compliment :-)
   Voor een webshop zal ik eerst stevig moeten doorhaken, denk ik!
   Wie weet... Zal er eens over nadenken!

   Verwijderen
 17. Een mooi cadeau en een uniek kussen en iemand blij gemaakt.
  Meestal haak of brei ik iets voor mezelf of voor de kleinkinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Ja, meestal maak ik ook dingen voor mezelf of voor familie.
   Maar af en toe is het ook wel eens leuk om een ander te verrassen.:-)

   Verwijderen
 18. Wat een prachtig cadeau! En ook zo fijn dat dat dan gewaardeerd wordt, want vaak heeft men er geen idee van hoeveel werk het is. Ik geef ook eigenlijk alleen maar een zelfgemaakt cadeau als ik zeker weet dat diegene het echt leuk vindt en gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ja, dat klopt, veel mensen beseffen niet hoeveel tijd, moeite en liefde je in zoiets steekt. Maar zoals je zegt, diegenen die het wel waarderen, verdienen zo'n cadeautje wel.

   Verwijderen
 19. Heel herkenbaar. Altijd die twijfel. Maar ik vind hem super mooi geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Prachtig geworden! (En die twijfel is precies waarom ik maar zelden iets maak voor iemand)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ja, ik maak ook veel minder gehaakte cadeau's als vroeger. Alleen maar als ik echt weet dat de ontvanger zoiets apprecieert.

   Verwijderen
 21. Sigrid, this is a beautiful gift, so much thought of the recipient's own wishes and interest and I am sure she will be delighted with it. It is indeed a unique cushion and I am sure everyone would choose this instead of a plain cushion :)
  I usually make things for close friends and relatives that I know would love my makes and if I am not sure - I ask them :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank's Maya, you're right, better ask than give them something they don't want! :-)

   Verwijderen
 22. Supermooi kussen dat helemal past bij de persoon die je beschrijft. Wat heb je goed naar die persoon gekeken bij jouw keus. Helaas hoort bij het kiezen altijd ook een beetje twijfel. Gelukkig heb je je bij jouw besluit gehouden. Het kan niet anders of dit kussen is een schot in de roos.
  De twijfel is zo herkenbaar als je iets voor iemand anders maakt. En helaas maak je niet iedereen blij met een zelfgemaakt cadeau. Hoe goed je ook je best doet. Gelukkig kreeg jij een klopje op je schouder toen je de blije lach zag bij het uitpakken.

  Groetjes en fijne dag, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Mooi kado, maar door die twijfel haak ik alleen op bestelling, ben veel te bang dat het niet mooi genoeg is:-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. Dank je. Maar zelfs bij een bestelling heb ik twijfels of het wel goed genoeg is! Dat hoort er bij zeker?

   Verwijderen
 24. Wow, wat heb je al veel reacties! Ik snap het, want het is echt prachtig, dit zelfgemaakte cadeau! Ik vind iets dat zelfgemaakt is altijd extra mooi.
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Akkelien! Ja, wij creatieve zielen waarderen altijd elk zelfgemaakt dingetje hé.

   Verwijderen
 25. Wat een mooi cadeau! Ik vind het altijd moeilijk om een kleinigheidje te verzinnen een sjaal vind ik in de meeste gevallen zo'n 'groot'cadeau (zoals bijvoorbeeld bij een cadeautje voor de gastvrouw, niet iedereen neemt dan iets mee).
  Meestal kom ik dan uit bij een vaasje van de kringloop met een klein bloemetje of plantje, vorig jaar combineerde ik dit wel met een haakwerkje https://laan50.blogspot.nl/2016/12/en-kleinigheidje-vlindertjes.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ja, zo'n kleinigheidje bedenken is niet altijd makkelijk hé.

   Verwijderen
 26. Ik vind het een geweldig cadeau! Eng hè als je opeens gaat twijfelen, ik heb het ook wel eens. Terwijl je eerder er zo zeker van was...
  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 27. This is beautiful - such a lovely gift. When I give handmade presents I always feel nervous in case the recipient won't like them but luckily, so far, they have been well received. I'm sure your bird with will be very much loved and treasured :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank's Janine, the recipient was very happy and grateful!

   Verwijderen
  2. Thank you for linking your beautiful cushion with Wool on Sundays. I hope you have a lovely week :)

   Verwijderen
 28. Wat is ie leuk 🐦🐦🐦
  Ik geef ook graag handgemaakte cadeautjes, maar dan inderdaad wel aan iemand waarvan ik zeker weet dat diegene het ook leuk vind.
  Ik ben al aan het zoeken geweest naar iets soortgelijks maar nog niet gevonden.
  Deze gaat wel op mijn "wil ik maken" lijstje.
  Groetjes Marja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Als je de simply Haken niet hebt, kun je altijd even kijken op Ravelry of Pinterest onv Amy Astle. Zij heeft namelijk het originele patroon ontworpen en ik heb het een klein beetje aangepast.

   Verwijderen
 29. Hij is echt heel heel leuk geworden. En zoals jij je verdiept...écht kijkt naar iemand en dan ook nog verschillende facetten van die persoon bij elkaar weet te brengen....echt zo waardevol!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Je hebt er goed over nagedacht, rekening gehouden met de smaak een voorkeuren van die persoon, daar alles op aan proberen te passen qua kleuren en zo, je wist dat ze van gehaakte dingen hield. Ik bedoel maar; iets waar zoveel aandacht aan is besteed en wat met zoveel geduld en liefde gemaakt is, dat kan dan toch alleen maar mooi worden gevonden toch! Ik vind het resultaat schitterend in ieder geval!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Alet! Soms denk ik dat ik wel eens een beetje té veel moeite doe :-)

   Verwijderen
 31. What a good friend you are, Sigrid, this cushion is so lovely and all the more so because you made it with love. Hope you're enjoying the weekend.
  Amalia
  xo

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Wat een wondermooi kussen, het lijkt wel geborduurd, wat verrassend dat het gehaakt is. Het is een prachtig cadeau en zal zeker worden gewaardeerd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Enkel het oogje, de snavel en de blauwe 'v'-tjes op de vleugel zijn geborduurd. De rest is gehaakt!

   Verwijderen
 33. Wow Sigrid, wat een mooi kussen!!! ik zelf ben dol op vogels dus deze zou voor mij ook een schot in de roos zijn en ook nog zo mooi gehaakt!!
  Ik herken wat je schrijft, als ik zo'n kussen bv voor mijn zus of vriendin zou haken zou ik er zeker geen vogel op doen... maar wat dan wel? Ik maak sinds kort alleen nog maar projectjes voor iemand die het echt waardeert zo loop ik zelf niet tegen de muur op en word ik ook niet teleurgesteld. Nadat ik al mijn ziel en zaligheid erin heb verwerkt. Fijn weekend nog!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ja, dat doe ik ook hoor, alleen nog maar haken voor diegenen die het écht mooi vinden.

   Verwijderen
 34. Wat een tof kussen zeg! Maar ik herken zeer zeker je twijfel. Is altijd lastig en ik heb geleerd om niet meer voor iedereen te willen handwerken. Gelukkig heeft mijn broer een groot gezin en wordt al mijn gehaak en gebrei daar bijzonder geapprecieerd ;-) Dit jaar wil ik wel, net zoals elk jaar, eens wat meer voor mezelf maken :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 35. A lovey tuck-in cushion. I would use this on my bed.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Wauwwww wat een mooie kussen! Wie zou daar niet blij mee zijn?
  Maar ik snap je dilemma maar al te goed....ik maak eigenlijk nooit iets zelf als cadeautje voor iemand. Ooit een persoonlijke quiltje voor mijn ouders gemaakt en idd een geforceerd dankjewel....zoveel uren, bloed zweet en tranen in verwerkt, dus dat was eens maar bijna nooit meer :-(

  BeantwoordenVerwijderen