zaterdag 2 juni 2018

Haken met kleur! Deel 2: WARME EN KOUDE KLEUREN


Nadat ik jullie vorige keer een richtlijn gaf om kleuren te kiezen voor je haakwerk die altijd goed bij elkaar passen, schrijf ik vandaag over het gevoel dat kleuren bij ons oproepen.  De betekenis en de werking van kleur is erg persoonlijk. Maar door bepaalde kleuren te gebruiken, kun je een bepaalde sfeer creëren.

Voel je het?


Op de bovenste foto sorteerde ik enkele kleine restjes garen in twee groepen.
Ik hoef het waarschijnlijk niet uit te leggen dat de linkse groep de warme tinten zijn en dat je rechts de koude kleuren ziet. In het algemeen wordt rood als warm ervaren en blauw als koud.In my previous post I told you a little bit about choosing colors for your crochet that always fit together. Today I want to focus on the feelings that colors can evoke. By choosing certain colors you can create a certain atmosphere.

Can you feel it?


On the image above my leftovers are divided in 2 groups.

You probably already know that I'm talking about warm colors (on the left) and cold colors (on the right). In general you could say that red is a warm color and blue is a cold color.


 greenery throw

grannyGetest en bewezen


Deze dekens haakte ik een tijd geleden. Welke deken vind jij dat er het warmst uitziet?En welke deken oogt lekker fris? Juist!
Kleuren hebben écht invloed op hoe we de temperatuur aanvoelen.

Het effect van kleur op ons warmtegevoel is wetenschappelijk bewezen:
Zo werden er enkele mensen in een rode kamer gezet en enkele mensen in een blauwe kamer. In beide kamers werd de temperatuur constant op 20 graden gehouden.
Toch hadden de mensen in de blauwe kamer het eerder fris, terwijl de mensen in de rode kamer het er warm en aangenaam vonden.
Als je hier verder over nadenkt, zou je kunnen zeggen: 'Ik verf mijn huis in roodtinten in de winter, dan kan ik de verwarming lager zetten!'.
Zelf heb ik een kamer op het zuiden met opzet in het lichtblauw geschilderd, want daar was het altijd drukkend warm in de zomer. Nu nog steeds natuurlijk, maar het voelt wel anders aan.


Proven by science


I made the blankets above some time ago. Which blanket do you find the warmest? And which one looks fresh and cool? Right!
C
olors do have an influence on how we experience the temperature.
The effect of color is scientifically proven:
People in a red room felt warm and comfortable, while people in a blue room thought it was chilly in there. Still the temperature was exactly the same in both rooms!
If you overthink this, you could paint your house in reds for the winter, I bet it will help... :-) Bella cushion summer-into-fall-afghan

Seizoenen


Koude of koele kleuren associëren we met winter en lente.  Warme kleuren passen eerder bij de zomer en de herfst. Hierboven zie je een kussen dat ik ooit haakte in de lente en een deken voor de herfst.

Seasons


We associate cold colors with winter and springtime. Warm colors we match with summer or fall.
The cushion above I made in springtime. The blanket was even called 'Summer-into-fall afghan'. Ola, een stola
 Omslagdoek

Verrassend genoeg is dat bij onze kledij omgekeerd! In de zomer neigen we naar frisse kleuren (om af te koelen) en in de winter kiezen we eerder warme kleuren!

Surprisingly that association is the other way around when it comes to clothes! In summertime we rather choose cool colors and in winter we tend to wear warm colors!Tip voor je haakwerk


Kleuren beïnvloeden dus de menselijke geest. Wil je dat jouw gehaakte deken er warmer uitziet? Voeg dan zeker wat rood of familie van rood toe. Moet jouw haakwerk er fris of koel uitzien? Kies dan voor blauw of familie van blauw.
Volgende week het 3de deel: Kleurcontrasten!

Crochet tip


Colors significantly influence our soul. Not only do colors make us feel warm or cold, colors also have a specific meaning and symbolism.  
Next week part 3: color contrasts!Sigrid x34 opmerkingen:

 1. Volgens mij ben ik erg gevoelig voor kleu r. Hoewel de roodtinten warm zijn en ik een koukleum ben voel ik mij toch het fijnst bij de blauw en groen foto. De roodtinten zijn voor mij te overweldigend. Mijn 'comfort' is groen. Best apart hoe dat werkt en hoe tegenstrijdig dat dan weer is met mijn kledingkeuze. groen geeft mij geborgenheid en geel een gelukzalig gevoel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Rood is onderdaad nogal fel en groen is ook een rustgevende kleur. Ik vond dat vroeger geen mooie kleur maar nu grijp ik er vaker naar, vooral in het interieur. Voor kledij kies ik tegenwoordig de tinten die mijn 'type' passen (volgens die testjes ben ik een wintertype), ook al vind ik die niet altijd mooi maar ze passen wel bij mij. Tja, gek allemaal hé.

   Verwijderen
 2. Weer een leuk en duidelijk verhaal, dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Anja, ik probeerde het kort en simpel te houden. :-)

   Verwijderen
 3. Dikwijls bepaald ook het persoonlijk gevoel, of een kleur eerder warm is, als koud. Ik bv, vind niet alle blauwe tinten percé koud, of alles roodachtig warm... Groen en paars bv. varieren in hun spektrum van warm naar koud (afhankelijk van het blauw-aandeel in de kleur)...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt helemaal Marjan! Er zijn paarse tinten die eerder koud aanvoelen. En geel kan bijvoorbeeld allebei, citroengeel is fris en oranjegeel is warm.

   Verwijderen
 4. Leuke blogpost weer! :-)

  Emilie (Emzzcrochee)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Emilie ;-) Deze kleurblogjes geven me tijd om stiekem aan mijn grote haakprojecten verder te werken, hihi.

   Verwijderen
 5. Reacties
  1. Dank je Angélique!
   Ik probeer het zo duidelijk en eenvoudig mogelijk te houden, zodat iedereen er wat aan heeft.

   Verwijderen
 6. Wat grappig toch. Ik ben een blauw mens. (Dat is vast geen verrassing ;-)) En ik ben ook geen zomer mens zoals afgelopen week, pfff ik kan er niet zo goed tegen. Dus de koele kant werkt ook echt alle kanten op. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dit is een heel interessant onderwerp. Kleuren kiezen is iets heel persoonlijks.
  Ik ben gek op blauw, altijd al geweest. Tegenwoordig houd ik ook erg van groen, vroeger juist helemaal niet! Ik houd van roze, maar niet van rood...
  Oranje en geel zijn m'n minst favoriete kleuren. Tja, wat zegt dit allemaal over mij?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Soms kiezen we ook kleuren die we 'nodig' hebben, zoals dat groen. Groen is echt rustgevend en kalmeert. Oranje is dan weer een drukke aandachtstrekker en kun je niet gebruiken als je ogen wat rust willen. Net zoals geel, daar wordt je onrustig van.
   In mijn ogen zegt kleurkeuze dus niet altijd iets over de persoonlijkheid, maar wat ons lichaam nodig heeft.

   Verwijderen
 8. Hey Sigrid,
  Wat een fijne, heldere en duidelijke uitleg. Misschien moet je kleurworkshops gaan geven haha. Een heel logisch verhaal is het ook. Dank voor de uitleg.
  Fijne avond.

  Lieve groetjes,
  Emily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hihi, dankjewel lieve Emily! Ik denk dat er toch nog een stukje uit mijn opleiding als leerkracht is achtergebleven ;-) Maar dan liever voor geïnteresseerden iets staan uitleggen dan voor een bende onwillige pubers, dus die workshops is nog een goed idee :-), haha

   Verwijderen
 9. Wauw, weer een duidelijk en mooi verhaal over kleuren.

  Groetjes,
  Renske

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Interessant, je uitleg. Ook wat Nicole van Prie Praat schrijft. Je zou denken dat ik als enorm prikkelgevoelig, want autist, van wit en neutraal hou. Maar ik ben gek op alle kleuren van de regenboog en krijg het Spaans benauwd als ik een wit/neutraal ingericht huis zie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wit is zo 'leeg' hé? Ik hou er wel van als achtergrond, maar kan ook zeker geen witte, steriele kamers verdragen. Misschien zijn al die kleuren dan weer een uitdrukking van je veelzijdigheid en creativiteit? Dan heb je in je interieur niet echt de kleuren gebruikt die je 'nodig' hebt, maar wel de kleuren die uitdrukken wie je bent. Juist leuk!

   Verwijderen
 11. Leuke blogpost weer. Zo zie je maar hoe verschillend mensen op kleuren reageren.
  Zelf neig ik meer naar de rood en roze tinten, maar ook de blauwen zie ik graag (in mijn huis). Wat zou het leven saai zijn zonder al die vrolijke kleuren rond je heen!
  groetjes♥

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuk om te lezen. Blijkbaar heb ik groen "nodig". Ons interieur is gebroken wit met heel veel groen accessoires, een groene bank, groene stoelen, groen senseo apparaat eh volgens mij is het wel duidelijk dat groen mijn lievelingskleur is. Sinds dochterlief is geboren kan ik roze ook waarderen, maar oranje en geel zijn kleurtjes die ik niet gauw zal gebruiken. Leuk deze uitleg. Ik kijk uit naar deel 3.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Enjoying your posts on colors Sigrid and must day those blankets you made are extraordinary!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. I can almost feel the cool and warm colours in your crochet. Thank you for sharing your colour tips :)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Jouw uitleg verklaart waarom veel haaksters verschillende kleuren kiezen in verschillende jaargetijden. Mooi om het effect bij jouw eigen haakwerk te zien.

  Groetjes, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wauw wat een effect met die verschillende kleuren bij de dekens. Ik heb ooit in het Gemeente Museum die test met de rode en blauwe kamer gedaan! En het werkt echt! In de blauwe kamer voelde je de koelte op je afkomen, terwijl de rode kamer heel verwarmend werkte. Zo leuk om te zien wat kleur doet met ons als mens en met het haakwerk. Wat ik ook altijd interessant vind is de vraag of we allemaal dezelfde kleuren zien? Misschien is jouw rood mijn blauw of uberhaupt een andere kleur.. Je hebt een kleur geleerd als een bepaalde kleur, maar is dat voor ons allemaal hetzelfde? Kleuren zijn interessant!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Colours really can effect our moods and feelings. I love bold bright colours, especially reds, pinks and yellow. I do try to tone it down in the house though, my husband prefers softer tones! It's all a compromise!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Thank you for linking up with Wool on Sundays :)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik kies voor blauw maar vind rood ook mooi, leuk zo te lezen

  BeantwoordenVerwijderen
 20. I'm really enjoying this series, Sigrid, makes me look at my yarn cupboard in a new way.
  Amalia
  xo

  BeantwoordenVerwijderen